2010. december 2., csütörtök

2010.12.02.

Hudini csuklott, a fiúk érdeklődve körém gyűltek majd ők is meghallgatták. Olyan aranyosak voltak, két oldalamra jutott egy-egy pici fülecske. Nagyon jó érzés volt.

Ádám ma már szinte folyamatosan köhögött. Holnap összeszedem a csapatot és irány az orvos, remélem kiderül mi okozza.

Mellékvágányon várjuk a télapót vagy mikulást. Nem is tudom melyiket kéne használnom. Pici korom óta nálunk a Télapó (nagy betűvel) volt használatos, első sorban orosz minta alapján. Az eredete nem érdekelt de nagyon megszoktam. Olyan 10-15 éve figyeltem fel, hogy a környezetemben mindenki a Mikulást használja, (Miklós püspök) próbálkoztam de valahogy nekem akkor is a Télapó jön a nyelvemre szinte ösztönösen. Viszont Ádám az oviban a Mikulást hallja, egyre inkább így emlegeti, asssssszem itt az ideje nekem is következetesen odafigyelnem és Mikulást használni.
Pár éve láttam a Spektrumon egy filmet ahol egész jól körüljárták a témát, sajnos nem emlékszem minden részletre de a lényeg: többen vannak.
- Miklós püspök, őt főleg Európában Miklós napon várják a gyerekek
- Santa Claus (lehet nem jól írtam) amerikai író verse alapján lett népszerű, ő karácsonykor rénszarvas szánnal érkezik (Télapu c. film) akár télapóként is lehet emlegetni
- van az a Télapó aki az orosz minta alapján járt nálunk az elmúlt rendszerbe, nem tudok oroszul (én már megúsztam) de az ő nevének magyar fordítása a télapó
- valamint Joulupukki aki pár éve Finnországból látogat hozzánk
- vannak országok ahol a három napkeleti bölcset várják a gyerekek karácsony környékén
- Olaszhonban pedig egy kedves boszorkány vízkeresztkor visz ajándékot a gyerekeknek
Ember legyen a talpán aki ezen kiigazodik. A saját verzióm megvan de az nem egyezik az óvodaival és nem akarom Ádámot megkeverni. Szóval valószínűleg marad a következetes Mikuláshoz szokás.
Miki nemes egyszerűséggel "izipók"-nak hívja ezt a szót a mikulásból alkotta valahogy mert a télapót egész tisztán ki tudja mondani.

Végül egy eredeti magyar tanyasi öltözet házi divatdiktátorunktól:
Ádám jáccccós nadrágja mellben lehet pont szűk :-)

Még egy aranyos sztori. Mikor Ádám ezt a képet meglátta rögtön suttogni kezdett, pedig Miki is mellette állt :-)

1 megjegyzés: