2012. március 16., péntek

2012.03.16.

Volt pár húzós reggelünk az elmúlt hetekben. A szomszédot vártam, felajánlottam volna, hogy cseréljünk, én szívesen toporgok a küszöbön amíg 3 gyereket megreggeliztet és felöltöztet, főleg úgy, hogy a legkisebb az idő nagy részében lefoglalja az egyik kezét.
Egyébként a békés együttélésre törekedve figyelem a gyerekeket. Hatalmas felfedezést tettem: a gyerek nem érti mért és mi hangos. Az ok egyszerű: ő itt van a lakásban és nem hallja a szomszédban mi történik. Hiába hat éves, hiába szólok rá, magyarázhatok a szomszédokról, a korán reggelről (hatkor már pont olyan világos van, mint tízkor) megtehetem mindezt fejen állva vagy kínaiul a lényeg nem változik. Az ő szemszögéből ő játszik, beszél, énekel, hogy a szomszéd is hallja ahogy négykézláb megy Maja után arról számára nincs visszajelzés és nem érti mért tiltom a négykézláb közlekedést, az éneklést, mért kell a szőnyegen autóznia. A "mert ez a szabály" magyarázat ide kevés. Ennek tükrében a jutalmazás/büntetés is értelmetlen mert fogalma sincs róla mért kapja. És akkor csak zárójelben említem meg az egyéb baleseteket: megbotlik a szőnyeg szélében/játékban/saját lábában majd teljes testhosszában elterül, igen ez a szomszédnak olyan mintha az emelet készülne leszakadni, kiesik a kezéből a játék, csattan a parkettán, összevesznek, átlagosan 10 percenként de képesek 5 perc alatt háromszor is. Ezek megelőzésére nincs módom.
A gyerek nem hülye de kell neki a visszajelzés, hogy értse miről beszélek. Különben teljesen fölösleges minden erőfeszítés.
Megpróbálom érzékeltetni. Amikor egy gyerek elkezd saját lábán közlekedni, megtanítjuk neki, hogy a járda szélén meg kell állni, körbenézni blablabla. És ő viszonylag hamar meg is érti, hiába 1,5 éves. Megérti mert a járda széle teljesen világosan látható "vonal", látja, hogy jönnek az autók, látja, hogy nagyok és gyorsak. Látja, hogy körülötte mások is megállnak. De a szomszéd lakásba nem lát át. Legalábbis az enyémek nem Szupermen röntgen szemeit örökölték. A szomszédból hozzánk áthallatszó zajokra pedig nem figyelnek ha mégis, azt sem tudja összekötni a maga okozta zajokkal. Szóval ez van. Majd idővel elmúlik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése