2012. november 20., kedd

2012.11.20.

Ha nincs megoldandó probléma, csinálunk. Ádámnak már nagyon mozog a foga szerintem napjai vannak csak vissza. Hétvégén örvendezett a dolgon és ujjongva mesélte, hogy ha kipottyan akkor a párnája alá rakja és jön a fogtündér aki kicseréli pénzre, amit ő majd szépen összegyűjt. Mi ezzel a gond? Régi olvasók talán emlékeznek, hogy nem rajongok azért, hogy a gyerek ilyen személyekben higgyen. A télapó és jézuska kérdést is igyekszem minnél természetesebben kezelni. Nem akarom, hogy egyszer 10-12 évesen törjön össze, mert nincs télapó. Erre itt ez a nyamvadt fogtündér. Óvatosan érdeklődtem:
- Ádám hol hallottál fogtündérről?
- A Peppa majacba játtam. - Peppa malacot eddig se szerettem, béna rajz, bugyuta történetek de most már szívből gyűlölöm.
Fogtündérre visszatérve a gyerek csillogó szemét látva nem tűnt olyan nagy dolognak éjjel beosonni és kicserélni azt a fogat egy húszasra de valahogy mégsem akaródzik megtenni. Két éven belül Mikinél is várható a fogzás, Ádám okos fiú akkor már összerakja a képet, semmi kedvem két csalódott gyereknek magyarázkodni. Eleve hülyeségnek tartom ezt az egész fogtündéresdit. Tudományos szempontból érdekelne, hogy ezt ki és miért találta ki? Mi a fenét akart ezzel lenyomni a gyerek torkán? A fogcsere nem fáj, az egyik kipottyan nő a másik, néha talán kicsit nyom meg viszket, picit vérzik. Mikor én voltam fogváltós mi gyűjtöttük a fogainkat és mutogattuk egymásnak. Elmeséltem Ádámnak, hozzátettem, hogy akkor még nem volt fogtündér (én tényleg csak évekkel később hallottam róla). Háááát szemmel láthatóan lelombozta a dolog. Pedig csak arról meséltem, hogy velem mi volt nem mondtam semmi jövőbe mutatót. Majd remélem megjön a megoldás ahogy mindig. Sajnos Neill erről nem írt, sőt a télapóról sem.

Ha már ismét Neillnél lyukadtam ki azért kaptam a könyvből válaszokat is.
Miki szinte minden alkalommal utánam jön a fürdőszobába ha fogat mosok, fésükszöm, pisilok, csak belépek valami tisztító szerért. Vagy eleve jön velem, vagy kicsit később benyit valós vagy kitalált indokkal ("pisin ke") esetleg csak úgy szó nélkül megjelenik. Igyekszem együtt élni a jelenséggel, bár nem szoktam érte bátorítani. És nagy vágyam, hogy majd egyszer ismét egyedül moshatok fogat, sikálás közben hallom a gondolataim, majd egyszer ... Komfort vágyaimon túl van egy súlyosabb probléma ezzel, amíg Miki a résnyire nyitott ajtóban ecseteli halaszthatatlan mondandóját Maja is rástartol a nyitott fürdő ajtóra és a WC kefére. Vagy csak szimplán elém áll feltett kézzel majd ha, épp fogkefével a számban, nem veszem fel visítani kezd. Ezt a műsort mindig imádom. Főleg elkerülni. Próbáltam már Mikit megkérni ha már mindenképp utánam jön legalább gyorsan csukja be maga mögött az ajtót, egyszer biztos meg is fogja tenni.
Na de amiért elkezdtem ezt írni. Neill írt egy tanulójáról aki naponta többször is benyitott hozzá az irodába vagy volt mondanivalója vagy csak egy pillanatra bedugta a fejét. Jo ezt azért csinálta mert egy nagyon szigorú apától került hozzá, Jo számára Neill egy jóságos apa figura volt és naponta többször is meg akart róla győződni, hogy ez a jó még mindig megvan.
Lefordítva tehát Miki csak azt ellenőrzi, hogy még mindig megvagyok. Mióta ezt tudom gyakran úgy fogadom amikor bedugja a fejét:
- Igen, Miki, még itt vagyok! - ettől szemmel láthatóan megnyugszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése