2013. március 12., kedd

2013.03.12./2.

Maja szótár

gá/ká (ahogy sikerül) - madarak gyűjtő neve elsősorban galamb, varjú, rigóra használatos
visz - víz
kuka - kukás autó és minden nagyobb autó is
eszet - keksz
tű - minden ami szirénázik
pé - pénz
szé - szép
mami - egy bizonyos plüss majom
póóó - katica
baa - bakancs/cipő
kokáká - kokárda
po - gomb/patent

Napok óta csak apával hajlandó fürdeni, aztán törölközéshez szó szerint elzavarja és engem kér.

A beszédfejlődéssel vagyok bajban. Tény, hogy egész nap csacsog de csak babanyelven. Ősszel beszéltem Ádám logopédusával a javaslatára jobban odafigyeltem a mondókázásra, éneklésre, szinte minden nap játszottunk valami ilyesmit. A tél véget vetett a hintázásnak de a karomban ringattam, tente babáztunk, ezt nagyon szereti. Van egy kedvenc könyve abba kérésre minden állatot megmutat, a virágokat szín szerint mutogatja de alig néhányat nevez meg és ez szeptember óta sem változott.
Tegnap amíg Ádám fejlődött az irodába bejelentettem Maját is egy vizsgálatra. Nem vagyok biztos benne, hogy szükségünk van rá abban pedig kifejezetten kételkedem, hogy hasznunkra lesz. De a csodára sem várhatok. Miki még nem volt két éves amikor már megmondta a nevét és, hogy hány éves, ennyi idősen mondatokban beszélt és vele nem mondókáztam, énekeltem célzottan. Hintázni kifejezetten utált mert utált egy helyben ücsörögni.
Ha már az irodában voltam megkérdeztem Ádám további logopédiai fejlődését. Ügyelő néni (igen, az aki a gyerekeket zaklatja ha nevetnek a játszó sarokba) kerek szemekkel bámult rám, mintha Mars utazásra szerettem volna befizetni nála. Aztán nagy nehezen összeszedte magát és párszor elismételte, hogy ide nem járhat tovább. Ezt tudtam, az én kérdésem az volt, hova járhat szeptembertől, kinél és mit kell intézni. Ez igen lassan jutott el ügyelő nénihez de végül kinyögte, hogy az iskolánál kell érdeklődni mert az iskoláknak is van körzetes logopédusuk, ugyanis ezt 18 éves korig biztosítani kell. Majd kezébe a papírral, megkérdezte hova fog járni, a papíron rajta van egészen olvashatóan, de megmondtam. Még kerekebb szemekkel kérdezett vissza és ezt javasolták??? Magabiztosan igent mondtam és nem kötöttem az orrára, hogy halvány kísérletet tettek a meggyőzésemre. Lassan összeszedte a szemeit, elolvasta a papíron is, az értetlenkedés kiült az arcára de ez nekem már nem új. Viszont döntésem miatt nem vagyok hajlandó mindenkinek magyarázkodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése