2013. április 19., péntek

2013.04.19.

A legfontosabb hírek

Múlt hét végén apának csak zárni kellett bemenni fenn maradó idejében elhurcolta itthonról a mókus őrsöt boltba, sétálni, játszóterezni. Majdnem olyan volt mintha kaptam volna 1,5 szabadnapot.

Maja már kétszer bilibe pisilt. Ugyan nem értette mi ez a nagy felhajtás, a hírre a fiúk is beáradtak tapsolni és ujjongani, de nagyon örült magának és annak is, hogy kicsit beletapicskolhatott a kezével. Igen, nálunk a bilizés kezdetén szabad megtapogatni a művet, hogy a gyereknek legyen fizikai kapcsolata az eseménnyel. Ezt már a fiúknál is így csináltam, azóta pedig több helyen is találkoztam azzal a nézettel, hogy egy gyerek akkor tanul könnyen és hatékonyan ha minél több érzékszervét használhatja közben. Szóval szerintem a tapogatás nagyon is fontos, érzi, látja, hogy a pisi a biliben van összeköti azzal, hogy ennek körülötte mindenki örül. Utána úgyis kezet mosunk.

Ádám szeret logopédus lenni. Fogja a füzetét a testvérei körbe ülik és "olvassák" a régi példákat. Miki jó tanítvány, Maja pedig imádja, hogy mellettük lehet.

Ádám már tavaly összebarátkozott egy kislánnyal a játszón. Idősebb lehet mert mindig egyedül jön, főleg hintázni szokott. A jó idő beálltával megint találkoztak együtt hintáztak, közben ilyen szavakat hallottam: feleség, esküvő, gyerek. Jó lesz ha figyelek.
A héten Ádám közölte velem, hogy a babájuk nagyot nőtt, a kezével meg is mutatta mekkorát. Érdeklődni kezdtem mégis ki az unokám anyukája és főleg, hogy hol van az unokám. Ádám a rokoni fokozatokkal még nem egészen van tisztába a kérdésem se értette, cserébe elmesélte, hogy van egy fia és egy lánya, sőt van unokája is, felsorolta a neveiket: Liliom és József a gyerekek neve a dédunokám neve olyan hosszú, hogy egy brazil szappanopera író már jelentkezett a használatáért. Leírnám de sajnos a szerződés ezt tiltja, azt azért elárulom, hogy a férfi és női nevek váltották egymást nagyjából két háztömbnyi távon (beszélgetés közben mentünk fejlődni). És Ádámnak van nagybátya is, akinek szintén hasonlóan hosszú neve van. A menyem kilétére nem derült fény de azt azért megígérte, hogy egyszer elhozza őket bemutatni.

Már írtam, hogy a helyi menzára egyre több a panasz. A legutóbbi szülőin megkaptuk, hogy panaszkodhatunk kedvünkre de legeslegfelső utasításra országos szinten egészségesebbé kell tenni a menzákat és pont. Ha a gyerek az oviban nem eszi meg a padlizsánkrémet az azért van mert itthon egészségtelenül etetem. Az enyémek például nem szeretik padlizsánt, én se szeretem, nem is veszek soha. Mint ahogy gyorsétterembe sem viszem őket soha és fagyasztott süssük ki bő, forró olajba típusú ipari hulladékot sem veszek soha, amíg a táplálásukba beleszólásom van ez így is marad. De mesélje el nekem valaki a héten a főzelék mellé adott pipi ropogós a kiflibe kent édes gyümölcsös túró mitől egészségesebb? Egész télen szinte minden hétre jutott egy zsíros kenyér hagymával vagy töpörtyűkrémes kenyér. Részemről egészséges táplálkozás alatt azt értem, hogy mindent meg lehet enni, mértékkel. Tehát két három havonta belefér a zsíros kenyér de hetente? És akkor ők a jófiúk mert egészséges kosztra törekednek és meg vannak sértődve ha a gyerekek nem eszik meg a négyhavonta jelentkező padlizsánkrémet? Ki is itt a hunyó?

Mért van az, hogy a gyerekeket megtanítottam, hogy a járda szélén meg kell állni körülnézni de csak megy mint a világtalan? Miki kifejezetten életveszélyes. Megáll a járdaszegélyen az útnak háttal egyensúlyozik vagy csak simán két lépés után jut eszébe, hogy körül kéne nézni. Rendszeres jelenség, hogy akkor jut eszébe, vakarózni, kesztyűt húzni, sapkát a szemébe rántani, táskát levenni, autót zsebből, zsebbe kotorni amikor eljön az átmehetünk pillanat. Ha induláskor véletlenül kihagyta akkor tuti a felezővonalnál tör rá a vágy.

Mért van az, hogy Maja mindig akkor kér inni amikor épp elhelyezkedett az ölemben?

Mért nem tudok úgy meginni egy pohár vizet, hogy közben senki nem akar tőlem semmit? A következő eset a leggyakoribb: töltöm a vizet ezt már végignézi tetszőleges számú gyerek a számhoz emelem a poharat már kortyolnék amikor ...
- Kéek inni!!! - leteszem a poharat töltök, gyerek kezébe nyomom, ismét már számban a pohárral ...
- Éni kéek! - neki is adok és utána már talán be tudom fejezni én is. Szoktam lázadni és ha már végre belekortyoltam nem teszem le a poharat az alatt a három másodperc alatt nem fog szomjan halni a gyermek de nekem sem élvezet úgy inni, hogy közben a lábamnál követelőzik. Ilyenkor mantrázom magamban, hogy csak egy gyerek és emberfeletti erővel tartom vissza a késztetést és nem csapom falnak a poharat, hogy ebben a házban már egy pohár vizet sem ihatok meg egyedül. Mert nem, nem ihatok meg egyedül egy pohár vizet sem.

Mért olyan jó tollal rajzolni? Van egy rakás ceruzájuk, max öt perc alatt elunják. Ha tollat kapnak 15 percig is csönd van a következő 15-ben pedig vagy újabb freskók kerülnek a falra vagy a tollat szedik atomjaira.

Mikor fognak leszokni a falfirkálásról? Ádám egész héten a fürdőajtón dolgozott. Egy egész város van rajta. Ma játszó helyett takarítani fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése