2013. augusztus 8., csütörtök

2013.08.08.

Küldje valaki ide Nanny McPheet, Mary Poppinst, a szuperdadát vagy mindet együtt. De ha csak tudtok valami beltéri játékot ami leköti egyszerre mind legalább 1-1,5 órára és csöndes és nincs nagy anyagszükséglete.
Már volt:
- lego: a fiúk játszanak vele, Maja szopogatja, szétrugdossa
- kád: csak csökkentett létszámnál működik hárman együtt eláztatják a fürdőt
- rajzolás: Maja a falra rajzol (de ez már nem érdekel) aztán kiharapja a ceruza hegyét, végül a fát kezdi rágcsálni, zsírkrétát eszi mint a cigirágót az utóbbit elzártam de a ceruza a fiúk által elérhető helyen van így minden kérlelésem ellenére Maja kezébe kerül
- társas: Maja bowlingozik
- kártya: Maja széttépi a lapokat és megeszi
- szerepjáték: ezt mind imádják csak épp elmenőst játszanak ezért felöltöznek, közben kirámolnak minden ruhát a szekrényből (szekrényajtóra nem figyel csapódik), főleg téli cuccokat, aztán cikáznak a lakásba szobából ki, szobába be (futkosás), a kilincset nem használja rendesen ezért az ajtó csapódik, nem engedik be, kopog, megint kopog, csenget, aztán ököllel veri az ajtót, közben ordít, hogy engedjék be a másik kiordít, hogy mindjárt jön (ez az ami engem nem zavarna de nem lakunk egyedül a házba)
- meseolvasás: két gyerekem beszéd terén kihívásokkal küzd, számukra a mese különösen fejlesztő de ők nem olvasnak szakirodalmat és szarnak a mesére. Én szeretek olvasni, mesét felolvasni már gyerekként is szerettem de az elmúlt években már csak feladatként tartom számon. Minden este olvasok (pedig szívesen elsumákolnám), ami a következőképpen néz ki, én ülök könyvvel a kezemben Ádám figyel(ne ha hagynák), Miki nem tud 2 percig egy helyben maradni, halaszthatatlan ficereghetnékje van alvós autót keres, Büdikutyát keres, rendezgeti az ágyát, máshová ül stb. Maja hasonlóan pattog az ölemből a kanapéra majd vissza és ismét le a szőnyegre. Mindegy mit olvasok, milyen rövid, az sem érdekes ha ők választották, Maját a képek sem érdeklik, ellapozza mielőtt elolvasnám, azon mesterkedik, hogy tudná kiszedni a kezemből a könyvet. Pedig Maja 5 hónapos kora óta hallgat mesét (sőt fogantatása óta), akkoriba úgy működött, hogy Maja esti szoptatása közben meséltem a fiúknak aztán mindenkinek puszi és alvás. Azt reméltem Majában rögződik, hogy meseolvasáskor az ölemben neki jó, nem rögződött. Ha befejezem a mesét mert pezsgés van az csak Ádámot sújtja le pedig ő, a körülményekhez képest, figyelt. Mikit elzavarhatom aludni nem hatja meg. Ezek után szerintetek mi történik ha napközben mesét olvasok? Legkésőbb 5 sor után mindenki elpárolgott, Maja a könyvvel együtt. Ha nem adom visít.

Elfogyott az ötletem és a hőség miatt a nap nagy részét a lakásba zárva töltjük. Miki roppant élethűen és főleg hangosan tud hangutánozni olyanokat mint a fúrógép, a turmix, a sziréna, csengő, helikopter, autó motorhangja, duda és a kedvencem a fékezés (ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ). Persze, hogy megkérem, hogy halkabban csinálja és szót is fogad 10 másodpercre. Nincs tudatában, hogy ő most hangos. Ha nem hangutánoz akkor kérdez:
- Ana te iszol? - Nem, medvét táncoltatok. Mi mást csinálnék pohárral a számba?
- Ana te főzőj? - Persze hisz ebédelni akarsz.
- Ana te mosogatsz? - Nem, bábozok az edényekkel meg a szivaccsal.
- Ana pisisz? - Nem épp a szupermen jelmezem veszem fel és megyek megmenteni a világot.
- Ana hoja megyünk? - Én tönkre. Különösen akkor ha nincs szó indulásról (esetleg MAJD valamikor később) de Maja meghallja a megyünk szót és rohan öltözni, aztán ordít mert (még) nem megyünk.
- Apa hazajött?- Ezt rendszeresen a nap közepén süti el, Maja meghallja egy mondatban az apa és hazajött szavakat és eszeveszetten keresni kezdi majd bömböl mert rájön, hogy apa nincs sehol.
Oké, oké a gyereknek természetesen nem ezeket válaszolom de tudjátok a napi 50. ilyen kérdésnél már komolyan erőt kell vennem magamon és igen van olyan is, hogy legszívesebben a földhöz vágnám azt ami épp a kezemben van főleg a törékeny dolgok esetén nagy a kísértés.
Ehhez még add hozzá, hogy Ádámnak nagyjából tíz percenként világfájdalma van és fejhangon visít. Tegnap 5 percig csapkodta magát ordítva a fotelhez mert Miki segíteni akart neki rendet rakni a szobába. Hideg vizes arcmosás, zuhany csak ront a helyzeten és még jobban visít. Szóval félreültetem a fotelba és megvárom amíg elmúlik a roham.
Amikor Ádám nem visít akkor Maja a soros mert valaki elvett tőle valamit, valamelyik ölelgeti (a nyakánál fogva), bökdösi, letúrja a kanapéról. Vagy azért visít mert Mikitől hallotta a csoki, joghurt, eszünk, megyünk, alma, dinnye szavak valamelyikét de nem, szó sincs semmi hasonlóról.

A fenti visítások ellen találtam ki a jutalomtáblázatot (matricatáblázat eredeti nevén) de kitörölhet vele a seggem. Hiába a jutalom megy a testvérnyúzás, a visítás, a futkosás.
Még 3,5 hét a nyár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése