2010. november 30., kedd

2010.11.30.

Tegnap az ovi zárása előtt 10 perccel derült ki, hogy alvós kacsa ott maradt. Gyors program csere, épp nem voltam otthon. Megpróbáltam fölhívni az ovit de a mobilt már senki nem vette fel, mire hazaértem apa felöltözött, megkereste nekem az ovi vonalas számát és elindult. Sikerült valakit felhívnom elmondtam, hogy mi a bajom, így mire apa az oviba ért már várták. Itthon pedig egy végtelenül szomorú kacsatulajdonos várt lélegzet visszafojtva. Ma reggel a lelkére kötöttem, hogy figyeljen a jószágra mert apa nem tud minden nap elfutkározni érte.

Megérkezett az első karácsonyi ajándék. Már régóta szerettük volna lecserélni a gyerekszoba függönyét, most megtaláltuk az IGAZIT. Dédimamától kapták, messzi mama megvarrta és már a helyén van. A fiúk ugyan nincsenek tisztában vele, hogy ezt karácsonyra kapták de nagyon örültek, percekig csodálták. Sőt Miki reggel mikor hazaértünk az oviból, kézen fogott és berángatott a szobába, majd nagy büszkén megmutatta az új függönyt. Olyan édes volt! Napközben még párszor meg akarta mutatni de akkor már finoman leszereltem.

Minden bizonnyal jó kislány voltam, mert megkaptam az idei első ajándékot a télapótól. Épp a csizmámba akartam bebújni de nem fért bele a lábam. Kivételesen nem a szokásos vizesedés okozta a problémát hanem egy marék fa táblácska. A táblák eredeti foglalkozását tekintve egy memória játék darabjai amik kb 2 hete tűntek el. A másikban egy papírgalacsin volt. A tettes kb 90 cm magas, átlagos testalkatú, kék szemű, rövid tüsi haja van ja és nagyon örült a megkerült játékoknak :-)

2010. november 29., hétfő

2010.11.29.

Micsoda reggel :-(
- 5.26 Ádám köhög apa még itthon adott neki egy kis teát
- 5.30 még mindig köhög viszek neki egy kis Firstöt, kijön pisilni, nem hajlandó mellém feküdni, visszafelé felébreszti Mikit
- 5.32 még mindig köhög
- 5.36 kijön kakilni, tíz másodperc múlva mégsem kell, vissza Mikihez, Miki teát kér, visszafektetem őket, győzködöm az alvás hasznosságáról és mutogatok, hogy még sötét van
- 5.40 halk motoszkálás a gyerekszobába, kivonul a csapat, visszazavarom őket, újabb érvelés, sötét van, alvás van
- 5.43 Ádám megint ki akar jönni, vissza zavarom, hisztizik
- 5.48 sutyorognak, játszanak
- 6.12 hatalmas koppanás, Miki feje volt, megvigasztalom visszarakom az ágyába
- 6.20 szolid viháncolás
- 6.45 megint jönnek de már világosodik, nincs mit tenni itt a reggel

Két hét szünet után nagyon furcsa volt megint oviba menni, a fiúk örültek. Amíg Ádám öltözött, Miki besurrant a többiekkel játszani, alig bírtuk kicsalni. :-)

Közeleg a karácsony és az újságok szórólapjaiban elképesztő dolgokat találtam:
- forrócsoki készítő - nekem van tejforraló edényem erre a célra is kitűnő
- forralt bor készítő - többféle méretű fazekam van remekül felforr benne a bor
- bögremelegítő - ki akar hideg bögrét szorongatni?
- gyerekfényképezőgép - másikkal nem lehet gyereket fotózni? :-DDDDDDDDD
- káposztagöngyölő - csoda, hogy eddig volt aki nekiállt töltött káposztát főzni
Természetesen az összes csodamasina egy-egy kisebb vagyon. Hogy megveszik azon nem csodálkozom, kereskedőként megtanultam, hogy MINDENRE van vevő csak ki kell várni. De ezen gépek ötletgazdáját nagyon szeretném megérteni. Elsősorban azért mert akkor talán nekem is sikerülne valami hasonlóan "nélkülözhetetlen" terméket kitalálnom, szabadalmaztatnom és a jogdíjakból éldegélnék békében :-))))

2010. november 28., vasárnap

2010.11.28.

Ez még tegnapi hír, újabb pocakos járvány söpört végig otthonunkban:

Viharos gyorsasággal jött majd el is múlt.

Ma sikerült nagyon finomat főznöm. A héten eddig semmi újításom nem jött be ezért a mai siker már rám fért. Egy félkész zacskós kajáról lestem le a fűszerkeveréket, az adalék anyagok elhagyásával itthon összekevertem ezzel dörgöltem be a húst, majd hagytam kicsit pihenni. Utána sütőzacskóba pakoltam és megsütöttem. Nagyon finom lett, máskor is használni fogom ezt a fűszer kombinációt. Ha másra nem is de ötlet lopásra nagyon szeretem használni a bolti félkész ételeket. Már többet kipróbáltam van ami tartósan az étlapunkon marad, adalékanyag mentesen és a hozzáadott túl sok sót is megspórolom :-)

Délután vendégeink voltak, ide nézzetek mennyi gyerek fér el kis helyen:
Igen jól számolod, öten vannak :-)))
Talán ez az ágy program volt ami a legjobban lefoglalta mindet egyszerre. Egyébként nagyon aranyosan mindenki talált magának valami szimpatikus darabot és nappalink minden sarkába jutott egy játszó gyerek. Leó volt még nagy siker, őt apa kezéből mindenki megsimogatta aztán visszaengedtük a háló csendes magányába. Már kiheverte a sokkot és a körzeti állatpszihomókus önként jelentkezett a kezelésére. Jó, jó csak vicceltem, Leó gyerekeken, pontosabban a Szabó gyerekeken edződött cica egy ilyen programtól nem kap szívrohamot, voltak ennél sokkal nehezebb napjai is. :-DDD
A lányoknak nagyon ízlett a kakaós sütim, szépen ettek belőle, ennek nagyon örültem, mert pont ezt a sütit a fiúk valamiért nem annyira szeretik. Így kevesebb maradt nekem, a kísértés is kisebb. Ezt tiszta haszon :-)

Ádám tegnap felfedezte, hogy a számítógéppel játszani is lehet. Apa tegnap talált egy Verdás játékot amivel egyedül is tud játszani. Ügyes gyerek, hamar rájött az egérhasználat lényegére. A játék pedig abból áll, hogy szabaddá kell tenni McQueen útját, az előtte lévő autókat kell elpakolni egy viszonylag kis helyen. Ádám tőle szokatlan türelemmel megoldotta a legnehezebb pályákat is. A számítógépes játék kétélű fegyver, tegnap nehezen lehetett leszedni róla. Reggel is nagyjából azzal kelt, hogy ő játszani akar, így rendesen meglepődtem, mikor egy kör után magától kikapcsolta és azt mondta elég volt, elunta, órákig a gép közelébe sem ment. Délután játszott ismét és este megint nehéz volt meggyőzni, hogy akkor most itt a játék vége.
Erre majd ki kell találni valami szabályt. Nem akarom teljesen eltiltani a géptől, hisz látja, hogy mi is használjuk, meggyőződésem, hogy a számítógép egyre jobban a mindennapok része lesz, lehet mire suliba megy már csak laptopot kell vinni könyvek helyett (juj azért ez erős lenne), tehát hosszútávon a helyes használat megtanulását/tanítását látom célszerűnek. A kivitelezés még nem világos előttem de majd igyekszem.

2010. november 27., szombat

Mért van az, hogy ...

... a fűben (gazban) érdekes menni? Gyakori a kutyakaki benne ez minden kifogásom a fűben gyaloglás ellen.

... a legizgibb programok:
- hűtőajtó nyitogatás (időnként az az érzésem a szókincsem mindössze a Miki csukd be a hűtőt mondatra korlátozódik),
- tűzhely/mikró/mosogatógép/tévé gomb piszkálás (igazi de működőképtelen mobil, távirányító nem jó csak az igazi),
- radiátoron lógaszkodás,
- ablakon kimászás,
- elcsórni bármit ami anyunál van és a konyhában épp főzni szeretne vele

... takarítás után lesz olajos a szőnyeg és pisis a fürdőszoba?

... akkor csörög a telefon/jön a postás mikor épp sikerült békében eltelepedni a földön? Egyik sem lóg a csilláron, nem nyitogatja a hűtőt, sőt nem is nyivákol épp semmiért.

... az egész családnak feltétlenül el kell kísérni anyut a vizsgálatra? Félnek, hogy nem talál haza? Lehet én vagyok gyöpös (vagy irigy) de nem fér a fejembe mért jó az, hogy a fél várót elfoglalják, váltva sóhajtoznak, mert sokat kell várni, a gyerek(ek) közben unalmukban felfordítják a várót és a két felnőtt erejét megfeszítve próbálja lefoglalni. Ha már van anyuval legalább még egy felnőtt akkor mért nem tud otthon vigyázni a gyerek(ek)re vagy legalább megvárni anyut egy közeli játszótéren?

... a minden akciós, kiárusítós boltokban is megtalálom azt az egyetlen terméket ami nem akciós?

... reggel feltétlenül egyesével kell leszórni az emeletes ágy teljes tartalmát különös gonddal azt az egy vödörnyi kisautót?

... a lépcsőházban kell vonatot és mentőautót utánozni? Nem is annyira hangos csak pont az a frekvencia amitől az ember hátán feláll s szőr, ráadásul jól viszhangzik is :-(((

... olyan butaságokat tudnak beszélni az emberek? Egy néni lelkesen mutogatja a parkolóban virító gombát Mikinek, tudom érdekes látvány de mi viszonylag gyakran eszünk gombát, a két éves még nem érti a különbséget és hajlamos mindent a szájába venni. Egy másik néni:
- Látod a madár el akarta vinni a kutyádat! - Büdikutya leesett amíg Miki összeszedegette egy galamb kb 1 méter távolságból jól megnézett minket mind a két szemével. Mellesleg a galamb el sem bírná Büdikutyát de a gyereket feltétlenül riogatni kell. áááááááááááá

... ha véletlenül a pihések nem 6-kor kelnek a macska kezd nyervogni

Aki a fenti kérdésekre logikus választ ad, az kap egy szóbeli vállveregetést, na jó nagy lelkű leszek, kettőt :-DDDDDDDDD

2010.11.27.


Miki tud egyedül enni, ezen a téren sokkal ügyesebben és gyorsabban fejlődött mint Ádám. A bátyához képest hamar a saját kezébe vette a kanalát és így az ebédje sorsát is. Rövidesen kifejezetten tiltakozott az etetés ellen. Persze most már zsiványkodik és ha olyanja van, nyújtogatja a tányérját:
- Anya segí neke! - mérlegelek van, hogy csak összekotrom, így jobban hozzáfér de ha csak pár falatról van szó, megetetem, gyorsabb mint nyöszörögni rajta.
Ma reggel zsiványkodni volt kedve, Ádám pedig önként jelentkezett segítségnek. Én a háttérből morfondíroztam, hogy mivel járok jobban ha sodródom vagy ha közbelépek. Aztán arra jutottam, hogy nem lépek közbe, mert Miki elzavarja a bátyját, ráérek akkor rendet tenni. Az eredmény végül engem is meglepett: Miki szépen elfogadta Ádám segítségét, kicsit bohóckodtak közbe, főleg mikor meglátták a fényképezőgépet. Azért remélem ebből nem lesz rendszer.

Ádám ma elégedetten nézegette a mézeskalácsházikónkat és teljesen komoly arccal megígérte, hogy nem fogja megenni. Pillanatnyilag számára elérhetetlen helyen van, így ez nagyon valószínű :-)

Ma este Ádám "olvasta" a Piroska és a farkas című örökzöldet. Mi Mikivel ültünk körülötte és hallgattuk. A mese lényegében abból állt, hogy a képek alapján elmesélte amire emlékezett, nagyjából minden harmadik szó felismerhető volt. A legnagyobb meglepetés, hogy a nagyinak álcázott farkas és Piroska párbeszédét szinte pontosan elmondta nem tisztán de pontosan. Még a végén tényleg beszélni fog egyszer :-DDD

Nagyon unom már a cukor diétát. Ma odáig jutottam, hogy elővettem a szakácskönyvet és süti recepteket olvastam. Azt szabad, korlátlan mennyiségben. Eredetileg a családnak akartam sütni, de ma túl nagy lett volna a kísértés, éreztem nem érném be egy szelettel, inkább nem sütöttem.

2010. november 26., péntek

2010.11.26./2.

Ma ismét hallásvizsgálaton voltunk. Ez alakalommal nem tévedtünk el. Pontosabban múltkor sem tévedtünk el csak mi rögtön az audiológián a műszeres vizsgálattal kezdtünk pedig először a dokinénihez kellett volna menni fül-orr vizsgálatra. A telefonban ezt nekem senki nem mondta, így lényegében megspóroltunk egy utat és egy vizsgálatot :-)
Ádám most nagyon ügyesen teljesítette a feladatokat, a hátérzaj (gyerek sírás a folyosón, telefoncsörgés) ellenére a suttogást is meghallotta. Utána mentünk a műszeres vizsgálatra, most már ott is tudta mit várnak tőle, nagyon ügyesen mutogatott, hamar kész lettünk. A gyerek hallása jó. Ezt én eddig is tudtam de már van róla papírom is.
Pont jó ütemben érkeztünk az első vizsgálatnál másodikak voltunk, a műszeresen egyetlenek, utána pedig a pocakom miatt soron kívül fogadtak. Pedig addigra már szépen gyűlt a nép.

Tegnap macskát műtöttem. Nem Leót! Miki plüss cicája hagyta el az orrát. Nagyon utálok varrni, nem is tudok de azért valahogy sikerült összebökdösni. A tulajdonos elégedett volt a művel.

Délután az oviban adventi készülődés volt, már hónap elején jelentkeztünk és hétfőn szóltam is, hogy bár Ádám betegszabin van péntek délután a programon szeretnénk részt venni. Nagyon klassz program volt! Ragasztottunk tészta angyalt, ezt otthagytuk aranyozásra, majd hétfőn hazahozzuk. Díszítettünk mézes kalácsot, ezek hazafelé "véletlenül" elfogytak. Készítettünk mézeskalács házat, ez a program főleg nekem tetszett. Az előre elkészített lapokat karamellel ragasztottuk össze, Ádám segített a helyén tartani az elemeket amíg megköt. Utána a díszítést rábíztam volna de csak kicsit maszatolta össze a tetejét és elvesztette az érdeklődését. Én lelkesen befejeztem :-) Valamint készítettünk csuhé babát, amíg én azt raktam össze Ádám készített egy szaloncukrot. Szerencsére még az eső előtt hazaértünk. Assssszem gutaütést kapok ha a gyönyörű házikóm elázott volna hazáig.

A szebbet az óvónéni készítette :-)

És itt a remekművem! Nem vagyok kreatív alkat így ez nagy sikerélmény nekem.

2010.11.26.

Jó reggelt! Vagy valami hasonló. Ádám köhögött és mire sikerült csillapítani kiment az álom a szememből. Most itt élvezem a csöndet és, hogy senki nem akar tőlem semmit, szabadon lóghatok a neten. Találtam is egy cikket az élelmiszer ipar "egészséges" ételeiről.

Mikor Ádámot terveztük akkor elhatároztam, hogy bioanya leszek és a gyerekem csak egészséges táplálékokon fog felnőni. Szép tervek. Azért vannak sikereim, igenis igyekszem a nagyon műanyag dolgokat kerülni. Az én konyhámban nincs zacskós leves, leves kocka de még ételízesítő sem. Helyette van egy csomó fűszerem, oké szárított, mert nincs időm minden nap friss bazsalikomot vadászni a piacon, az erkélyen termesztésre pedig alkalmatlan vagyok, kompromisszum. Az E izéket tartalmazó dolgokat is próbálom csökkenteni, nem veszek előre panírozott, fagyasztott, süsd ki olajban, töltött műhúsokat. De néha eszünk virslit (nem is akarom tudni mi van benne), eszünk, főleg sonkás felvágottakat. Nem veszek Kinder termékeket a fiúknak. Akárhogy reklámozzák nem tudnak meggyőzni róla, hogy egészségesebb mint egy szelet jó kis hazai Boci csoki. Ez a fő problémám vele. Mert egy kényeztető nyalánkságtól nem várom el, hogy egészséges legyen, azt nem vödörszám eszem és nem azért mert egészséges. Azért eszem spenótot mert egészséges de a csoki az csoki. Nekem például a Boci meg a Tibi meg a Sport csoki. Ezeket sem esszük napi szinten. Én például most egyáltalán nem. A fiúkkal meg valahogy szerencsém van, a boltban ők is meg akarnak venni mindent ami édes (itt a csokitélapó szezon) de beérik annyival, hogy "majd veszünk" most van otthon mandarin/kakaós csiga/süti vagy ha nincs kapnak kiflit, vagy túró rudit. Tényleg, egy kis reklám, viszonylag új termék a Mizo boci rudi, tényleg olyan íze van, mint gyerekkoromban az igazi papírcsomagolású túró rudinak!

Talán emlékeztek még pár éve nagy botrány volt a guargumival, akkor terjedtek terméklisták amik ezt az E izét tartalmazzák. Na kérem akkor büszkén kihúztam magam mert a listán szereplő egyetlen terméket sem szoktuk venni. Természetesen lehet, veszek olyant ami nem volt a listán, mert mi is eszünk májkrémet, felvágottakat, sajtkrémeket de jó érzés volt, hogy több száz terméket évek óta nem vettem le a polcról. Szóval így próbálok én lavírozni a bio és a mérgek között. Nem vagyok bioanya, már nem is leszek de ami tőlem telik megteszem. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy a "bio" szó mostanra szinte márkanév lett és sokszor nem lehet tudni a boltban, a piacon mi az igazi bio. Számomra például az az igazi amit anyósom kertjéből kapok, abban megél a kukac is. Egészen más az a tojás az a csirke amit tőle kapok. Lehet nem olyan nagy, meg csilli-villi de valódi. Látta az eget, kapirgált, kukoricát evett.

Valamint egy felfedezés nem emberi de elgondolkodtató. Leó az utóbbi hónapokban szemmel láthatóan hízott, pedig csak harmad annyi kaját kap, mint a macskakajás doboz ajánlása, sőt van, hogy két napig eszi a harmad adagot. Mekkora lenne ez a macska ha az ajánlás szerint etetnénk? Ügyes kis marketing, és ő csak egy macska. Akkor most talán érthető mért nem adok a gyerekeknek napi szinten csilli-villi csokit, joghurtot, "vitaminos" cukorkát.

Megpróbálom illusztrálni a különbséget:

2006.

2010.

2010. november 25., csütörtök

2010.11.25.

Képzeljétek ma életemben először főztem töltött káposztát. Pontosítok, már sokszor csináltam de akkor a mamám is a konyhában volt, tehát ez az első amit egyedül követtem el. Olyan íze lett mint a mamáénak. :-)))
Hálás kaja, fölkészítettem és utána órákig el volt nélkülem. Ádámmal átmentünk az oviba nehogy elfelejtse merre kell menni. :-D Vittünk egy kis dekor anyagot, rajzolós papírt, örültek nekünk. Közben rá kellett döbbennem, hogy már Ádám tempóját sem tudom tartani, nem siettünk csak mentünk de én mégis alig bírtam lépést tartani a gyerekkel. Hiába akárhogy is szépítem nagy már ez a pocak. Nem is szeretem magam egész alakos tükörbe nézegetni :-DDDDDDD

Ma narancsot kívántam, azt legalább ehetek, és ami a lényeg, sikerült IGAZI narancsot venni: van leve és narancs íze van. Lehet én vagyok finnyás de az utóbbi években borzalmas narancsokat fogtam ki. A legrosszabb amiről négyzetmiliméteres darabokban jön le a héja, nagy küzdelem után beleharapok és se leve, se íze. Még csak nem is savanyú brrrrrrrr.

Mikit ébresztgetem szundi után, kinyitja a szemét, lassan indul a program, pislog, felül, még mindig pislog. Már kezd képbe kerülni de még nem az igazi, mesélni kezd:
- Kéek, autó, kamion, vijá mekvííí.
- Ezt álmodtad?
- Igen. - mondja már határozottan.

Miki új kedvenc szavai:
damarin - mandarin
ópió - hópihe

2010. november 24., szerda

2010.11.24.


Egy hónap és itt a karácsony, megint. Hihetetlen gyorsan elment ez az év is. De a karácsony az jó, lehet készülődni, mézeskalácsot sütni, várni az ünnepet, együtt lenni a családdal.

A mai nap fő eseménye: apa perecet sütött! Tegnap kezdte mondogatni, kutatott hozzá receptet a neten és ma tényleg nekiállt és megcsinálta. Én csak néhány gyakorlati instrukcióval láttam el, mit mi után érdemes, meg, hogy az élesztő mikor futott föl. Kicsit kéz alá dolgoztam, kikentem a tepsiket, előmelegítettem a sütőt, elkészítettem azt a sós valamit a tetejére. A tészta hamar megkelt, amíg Miki aludt apa és Ádám nekiálltak a tésztából pereceket gyártani. Szépek lettek. Nekem sem kedvem, sem kézügyességem a perec tekeréséhez. A tésztát szívesen meggyúrom, szeretem érezni ahogy a kezem alatt az összetevőkből tészta lesz. Szívesen szaggatok formákat, dolgozom sablonokkal de a perec sodorgatás nem az én asztalom. Ádám roppant büszke volt a műveire, mikor kész lett meg is ette. Finom lett a perec, apa azt mondta csinál máskor is. Remélem még a héten mert a sós szmötyiből még van a hűtőben.

2010. november 23., kedd

2010.11.23.

Mai aranyköpések

Ádám észreveszi, hogy apa égve hagyta a villanyt a fürdőszobába, a nappali közepén állva reklamál.
- Ádám te is odamehetsz lekapcsolni.
- Te hótá!!!! (voltál)

Apa valamin álmodozik, kérdezem tőle:
- Hány éves vagy herceg?
- Kettő! - vágja rá Miki aki az ölében ücsörgött.

Képzeljétek ma Miki állt elém:
- Gyumázu. (gyurmázzunk)
Próba szerencse alapon készítettem egy kis sógyurmát, megtaláltuk Ádám sodrófáját (csoda történt és szépen megosztoztak rajta) és előkotortam a sütikiszúrókat. Egy órán keresztül játszottak vele. Alig hittem a szememnek, már nem is tudom mikor sikerült ennyi időt egy valamivel tölteniük.

Tegnap elfelejtettem a lényeget (említettem már, hogy szétszórt vagyok?) a fiúk jól érezték magukat a dédimamánál, azt mondták mennek máskor is. A dédimamával aludtak mind a ketten, szépen ebédeltek, ebéd után szundiztak, még Ádám is (itthon nem szokott aludni). Dédimama is nagyon örült a fiúknak, ő is azt mondta elvállalja a csapatot máskor is.

Már nem megy a földön ücsörgés. Ma délután a székre telepedtem, természetesen jöttek a fiúk is de így egyszerre csak az egyik fér az ölembe. Egy darabig sikerült megosztozni, aztán már nem voltam olyan érdekes, majd Miki kb egy órát azzal töltött, hogy föl-le kéretőzött de ezt folyamatosan amint a feneke a combomon volt már irány lefelé, a talpa érintette a padlót, vissza föl. Eluntam visszatelepedtem a szőnyegre fél óra múlva kő kemény lett hasam. Most mit csináljak, mégsem ácsoroghatok a nappali közepén egész délután?

2010. november 22., hétfő

2010.11.22.

Nagyot pihentem hétvégén, igazán szuper volt ez a kis szabadság. Este kicsit furcsa volt a tök üres gyerekszoba. Reggel pedig hosszú idő óta igazán lustiztam, csak heverésztem és bámultam a tévét, kaptam ágyba reggelit és fél 10 körül már hajlandó voltam felkelni.

Szabóéknál esik a hó. Semmi extra, kedvem támadt a téli-karácsonyi lakásdekort elkezdeni. A karácsonyi díszekhez még korán van így hópelyheket gyártottam a csillárra és az ablakra. A fiúknak először fel sem tűnt aztán megcsodálták és nem foglalkoztak vele többet. Ha jobban bele gondolok nem is baj, a másik véglet a leszaggatás lenne.

A tortám nem csak szép lett de finom is! Ádám névnapjára már egyszer készítettem ezt a tortát de egy kicsit a család ízléséhez kellett igazítani. Most sikerült, máskor is így csinálom akkor már én is ehetek belőle kedvemre. :-D
Délután hazaértek a csibék, Miki befalt egy egész szeletet, Ádám valami oknál fogva csak a piskótát ette le a krémről.
Vacsorára kakaós csigát kaptak, ők biga-biga (csiga-biga) néven emlegetik.

Ádám betegszabin, apa szabadságon nálunk ilyenkor van "vasárnap" ezért ma kedvem támadt valami különlegeset főzni. Valamiért a mézes-mustáros csirke csípődött be, kutattam receptet, megalkottam de soha többet. Az étel sikerült de nekünk ebből egyszer elég volt. Asssszem nem vagyunk elég nyitottak az édeskés húsízesítésekhez.

2010. november 20., szombat

2010.11.20.

Képzeljétek a dédimama elkunyizta a fiaim. Apukám reggel jött értük azóta tök csönd van a házban, már már túl nagy csönd. Mikit kicsit nehezen engedtem mert ma reggel folyamatosan köhögött de láztalan és jókedvű volt. Ráadásul 3 hete folyamatosan a dédihez akar menni, egész héten ezt a napot várta. Elküldtem a gyógyszereket, mamának mindent elmondtam, ő így is bevállalta. A lelkére kötöttem ha bármi van, hozzák haza őket.
Nagy pihenést terveztem mára de végül is apával kettesben (emberemlékezet óta nem volt ilyen) besétáltunk a városba és megvettük a fiúk karácsonyi ajándékát. Szépen nyugisan körülnéztünk, nem siettünk, nem rohantunk, nem várt itthon senki csak Leó. Olyan jó volt és nagyon furcsa. A délutánunk is csendesen telt én filmet néztem, közben összedobtam egy tortát. Élveztem, hogy nem kell rohannom, ha lerakom a kanalat ugyanott megtalálom. A forró edényt nem kell dugdosnom. A torta szép lett, a többi holnap kiderül.

2010. november 19., péntek

2010.11.19./2.

Ma hallásvizsgálaton voltunk Ádámmal. A doktornő és az asszisztensnő sem lett a szívem csücske, ennél türelmesebb és gyerekcentrikusabb orvosokhoz vagyok szokva. Tény, hogy Ádámba nem tudom mi ütött mert úgy kellett noszogatni minden lépésnél. Egyáltalán nem tetszett neki sem a hely, sem az egész macera. A fülhallgatós vizsgálat teljes kudarc, a hangszóróknál már mutogatott de közben sokkal-sokkal jobban érdekelte a háta mögött lévő játék kupac. A műszeres vizsgálatok után mentünk az orvoshoz (itt kellett volna kezdenünk de ezt senki nem mondta) aki ismét próbálkozott a hallásteszttel. Ádám nagyon lassan értette meg mit is várnak tőle. Ezer bocs nem szoktam itthon ilyen spéci vizsgálatokra felkészíteni. Kérdezték, hogy másban is ilyen lassú, végül is ha belegondolok, igen. Lassan eszik, lassan öltözik, szuttyog, matat, főleg ha nem kedvére való a feladat. Mozgásban viszont ügyes, pillanatok alatt fönt van bármilyen mászóka tetején.
Ami villámcsapásként ért: középfülgyulladása és arcüreg gyulladása van. Egész héten láztalan, kifejezetten virgonc, étvágya jó és sem a fülét, sem az arcát nem fájlalta. Kaptunk antibiotikumot, nem túl lelkesen de kiváltottam. Bízom benne, hogy ha a szakorvos szerint szükséges akkor tényleg indokolt és kaptunk egy gyógynövényes köptetőt. Ezt megszavaztam Mikinek is, mert ő ma kezdett igazán köhögni, részben ez miatt délután nem is aludt.
A vizsgálat végeredménye: a gyerek valószínűleg jól hall, ez a betegség most bezavarta az értékeket, jövő héten újra várnak akkor megismétlik az egészet.

Ádám a logopédustól szokott kapni házi feladatot. Tegnap színezős volt a soros, egy piros ceruzával kezdte vastagon befedni az egész képet én meg igyekezetem legyőzni a kísértést és nem színeztem bele. Pedig én nagyon szeretek színezni.

Miki tegnap szokás szerint segített főzni, közben elkunyizta a tejfölös poharat. Utána szőnyeget is pucoltunk :-)

Délután épp befejeztem a konyhai ténykedésem, alig vártam, hogy leüljek, Miki áll elém fülig érő szájjal és ártatlanul pillogó szemekkel (hatalmas szempillái vannak).
- Anya kéek kukojiiiii! (kérek kukoricát) - ilyen kérésre már vettem is elő a serpenyőt és pattogtattam egy adag kukoricát.

Magamról kicsit: taknyos vagyok, nem kapok levegőt, rosszul alszom. Egyébként pedig kezdek hasonlítani Gombóc Artúrra, kivételesen nem a csokievésre gondolok. Az alakomat röviden úgy jellemezném: könnyebb átugrani mint megkerülni pont mint Gombóc Artúrt. Gondolom aki már volt pocakos tudja miről beszélek.

2010.11.19.

Találtam valamit ami nagyon foglalkoztat. A héten sokat vártam az orvosnál és unalom ellen felszerelkeztem egy Nők lapjával, micsoda élmény a sok mese olvasás után! Szóval itt olvastam egy cikket, gyermektelen 30 fölötti nőkről akik még nem akarnak gyereket mert:
- nincs meg az anyagi háttere
- karriert épít
- fél, hogy nem tud megfelelni
- gyerekbarát környezet hiánya (akadálymentesítés)

A cikket olvasva először az jutott eszembe ha mindenki így gondolkodna már kihalt volna az emberiség, hisz ennél sokkal nehezebb időkben (világháborúk, világválságok, járványok) idején is születtek gyerekek és felnőttek, lehet nem volt 4 havonta csilli-villi új cipőjük, nem jártak évente többször külföldre nyaralni de felnőttek és sokan azóta már a saját gyerekeiket is felnevelték.

Aztán próbáltam kitekinteni a saját buborékomból, mert attól, hogy nekem a család, gyerekek az életem mások másképp élnek, nekik más dolgok a fontosak. Igyekeztem megérteni vagy legalább elfogadni az érveiket de nehezen ment (vagy nem is). Sokak mondataiból azt szűrtem le a környezetnek akarnak megfelelni a gyerekvállalással is. A barátnőnek, ismerősnek, szomszédnak van gyereke de mellette szuper anya, szuper szakács, karriert épít, két autó, kertes ház stb. Most a szomszédnak szülök vagy magamnak??? Azért mert valaki kifelé épített egy szuper nő imidzset attól még nem az. A legkönnyebben a karrier építést tudom elfogadni. Igenis legyenek nők akik vállaltot, minisztériumot, államot vezetnek, vannak munkák ami mellett max a bébiszitternek tudnának szülni, ez nem túl idilli. Azonkívül szerintem igenis léteznek nők akik jobb emberként élnek ha nem lesznek anyák. A világ sokszínű ilyen nőkre is szükség van. Az akadálymentesítéstől pedig padlót fogtam. Természetesen én is nagyon örülnék ha megtörténne de amíg egy elvileg akadálymentes épület ajtajának babakocsi nélkül teljes testsúlyommal (pocak nélkül átlag 50kg) feszülök neki, hogy bejussak sok csodára nem számítok. El sem tudom képzelni kerekesszékkel, hogy jut oda be bárki is egyedül. Részemről nagyon melegen ajánlanám a tervezőknek az építés előtti tesztelést, üljön csak bele egy kocsiba, vagy próbáljon meg babakocsival bejutni, hamar megszületne a jó megoldás.

Egy másik cikk a gyerekkel vendégségben témakört részletezte. Egy idézettel kezdődött, a nem gyerekes vendégül látta gyerekes barátnőjét családostul. A gyerekes előre odatelefonált (1 és 6 évesekkel ment), hogy gyerek magasságú polcokról minden törékeny dolgot pakoljon föl, szerintem ez praktikus ötlet. A gyerektelen ezen kibukott. Attól pedig sokkot kapott, hogy a 6 éves kiöntötte a (méreg drága) szőnyegre a szörpöt, leszakította a függönyt (oké ez tényleg sok) és az 1 éves be mert kakilni, borzalom. Anyukája az ágyon tette tisztába ez volt a csúcs. Hol tegye tisztába? A méregdrága szőnyegen vagy az étkező asztalon, feltételezem egy gyerektelennek nincs csak úgy véletlenül egy pelenkázója. Az aláírás szerintem mindent elárul: egy gyerekre vágyó 38 éves. Gyerekre vágyik de kibukik egy foltos szőnyegen, kakis peluson? Feltalálták a szőnyeg tisztítót, van kézi, gépi de akár házhoz is jönnek, hozzák viszik.

2010. november 18., csütörtök

2010.11.18.

Az elmaradásaim:

Hétfőn délután összeszedtem a csapatot és lementünk a játszóra. A kimerítő délelőtt után erre a programra vágytam legkevésbé de Ádámnak nagyon hiányzik az ovi és főleg a mozgás. Leparkoltunk a homokozónál, kiadtam, hogy itt most mindenki úgy dübörög, ordít, szaladgál ahogy akar. Nem történt semmi szokatlan volt csúszdázás, kb fél órát hintáztak, szerencsére egyszerre, időnként összevesztek ki hol traktorozik. Ádámot egészen pontosan 4.512-szer kértem meg, hogy ne dobálja a traktorját, az utolsó dobásnál letört róla a kotrólapát. Nem mert sírni csak magába roskadva ült a padon pár percig. Hazafelé a törött lapátot is hozni kellett.
Itthon mintha mi se történt volna, folytatták egymás nyúzását és a tombolást.

Tegnap megint orvosnál voltam de most a szokásos havi szűrésen. KÉPZELJÉTEK dokibácsival a kapcsolatunk komolyodik: már felülről is megismer :-DDDDD Beléptem és rögtön a cukromról érdeklődött, elmeséltem, megerősítette amit a Klinikán a dokibácsi mondott, ő is melegen ajánlotta a későbbi rendszeres cukorszűrést, mert gyakran a terhességi cukor előjele egy évekkel később kialakuló 2 típusú diabétesznek (hú de hivatalosan írtam :-D). Jelen állapotomra azt mondta, hogy kémiai diabétesz vagyis nem vagyok cukros, de ha terhelés ér rögtön felugranak az értékek a határra. Valamint már arra is emlékezett, hogy van két gyerekem, bár ismét megjegyezte, hogy nem látszik rajtam (tetováltassam a homlokomra?). Kapcsolatunk komolyságát jelzi, hogy két hét múlva megint látni akar, már csak egy hely van a kis könyvemben, fogalmam sincs utána hová fognak irkálni. Vissza van még egy vérvétel, három hét múlva pedig megyek UH-ra és NST-re, szerencsére ezt a két vizsgálatot a Klinikán végzik és kaptam egy napra egymás utáni időpontokat.
Úgy látszik szeretem a kihívásokat, minden terhességgel ki kell próbálnom valamit. Ádámmal a toxémiát, azóta sem volt 120 fölött a vérnyomásom, szerencsére csak a végére lett komoly. Nem veszélyes csak több odafigyelést igényelt és sómentes diétát. Mikivel nagyon komolyan keményedtem és szerintem ez a cukor dolog is ott lebegett de az érvénytelen terhelés miatt nem derült ki. Most pedig itt van nekem a cukor diéta, le vagyok tiltva cukorról, lisztről, tilos a szőlő, banán, tejet, tejterméket csak kis mennyiségben. Ez a legnagyobb bánatom! Most nincs semmi nagy kedvencem de az utóbbi pár hétben szívesen iszom tejet vacsorához vagy vacsora helyett, és ha már iszom lecsúszik 4-5 deci. Na erről is le kell mondanom. Valamint a vizesedés miatt a sót is vissza kell fognom. Na nem baj csak legyek újra egyedül a testemben, rögtön egy nagy pohár tejjel ünneplek :-)))))))

Dicsekszem! Ide nézzetek milyen szépséges virágot kaptam a pasikáimtól, olyan édesen jöttek puszit adtak hozzá.

Ádám szereti amit főzök és ennek hangot is ad. Mióta ovis és a hétvégén gyakran jár a mamákhoz ritkán eszik itthon. Ha látja, hogy apa részét rakom a hűtőbe, sóvárogva kérdi:
- Anya hagysz neke is? Anya majd főző neke is? - hozzá kérőn pillog a nagy szemeivel.
Most a héten itthon van és olyan boldog, hogy minden nap én főzök. Ma a krumplis tésztából kétszer is repetázott.
Az itthon lét egyéb tekintetben nem ilyen idilli. Lényegében nem mondanám betegnek, mert csak az orra folyik a köhögés már elmúlt, láza nem is volt. Ezért a kedve mondhatni kicsattanó és olyan mint egy ketrecbe zárt oroszlán. Megszokta az ovis ritmust, a mi társaságunk neki már unalmas. Nagy probléma az is, hogy ami az oviba nem hangos, az itt igen. Egész nap szirénázik, fékez, nem annyira hangos inkább a frekvenciától áll fel az ember haja, szaladgál(na), ugrál(na), kirúgja a ház oldalát. Miki természetesen szorosan utána. Ezek csupa olyan dolgok amik az oviba nem okoznak akkora problémát mert a szomszédba is megy a móka de itt a rakás csendmániás között? Egész héten várom, hogy az egyik bekopog, de akkor nagy mosollyal beinvitálom és megkérem szórakoztassa őket amíg én elkészítem az ebédet mert addig kimenni sem tudunk. Kíváncsi lennék meddig bírná az oroszlánbarlangba :-DDDDDDDD

Apa tegnap új papucsot kapott. Természetesen rajta kívül még ketten örültek az új darabnak. Mindenki felpróbálta kicsit. A gond ott kezdődött mikor apa elment Ádámmal és Miki egyedül maradt a papuccsal, micsoda kísértés. Felhúzni még ment, a 23-as lábára felfeszegette a 46-os papucsot, természetesen kacsalábra, majd megpróbált benne lépkedni, a harmadik orra esésnél megkértem, tegye vissza a helyére. Majdnem leesett az állam mikor elsőre szót fogadott és pontosan oda tette a papucsot ahol találta. Ma apa dolgozik, a papucs tehát szabad préda, reggel rá is csaptak. Először csak zenéltek a talpán görgetett autónak nagyon jó hangja volt. Aztán kis egyezkedés után elosztották melyiket ki húzza fel (de jó, hogy apának két lába van), majd ketten álltak bele egyszerre és jött az orra esés. Itt elkoboztam, most a szekrény tetején várja a valódi tulajt. Minden csoda három napig tart csak addig kell túlélni.

Miki valódi minimacsó. A pórázon vezetett kicsi és közepes kutyáktól nem fél, néha még barátkozni is megáll. A gondot a kerítésen belüli ugatós kutyák okozzák mérettől függetlenül, ilyenkor ha nem fogom képes átrohanni az út túloldalára. Aztán pár ház távolságból visszafelé már bátran ugat. Ezt a helyzetet nehezen kezelem mert én minden kutyától félek és így nehéz meggyőzően azt mondani: nem bánt. A gyerek meg nem hülye és szavak nélkül is leveszi a jelzéseimet. Ádámnál ez nem okozott gondot ő vakmerőségért kétszer állt sorba :-D

2010. november 16., kedd

2010.11.16.

Első és legfontosabb, ma megint a cukrom miatt zarándokoltam orvoshoz. Vámpírnéninél kezdtem, már rögtön utána lilulni kezdett a karom, holnapra olyan leszek mint egy drogos :-( Utána sikerült beszélnem a dietetikussal végre értem pontosan miből mennyit ehetek. Természetesen nem kell mindent grammra kimérnem de megvannak az ésszerű határok. És ami a lényeg, hogy ezt az egészet mért is kell csinálnom. Persze a baba miatt ezt eddig is tudtam, de azt nem mennyire káros egy kezeletlen cukorbetegség a babának. Lényegében az egész további életét megkeseríthetem. Nem, nem lesz három füle, de eleve elhízottan születhet és még egy csomó macerás problémája lehet.
Délbe mentem vissza a dokibácsihoz a véreredményemért, ami megint jó lett, pontosabban határeset. Dokibácsi megszavazta nekem, hogy tartsam a diétát, szülés után menjek el kontroll vérvételre (nagypapám cukorbeteg volt, ezért jobban kell figyelnem) de hivatalosan nem vagyok cukros kismama, nem kell ez miatt többet fölcaplatnom a Klinikára. Ennek nagyon örültem! Cserébe tényleg tartom a diétát, figyelni fogok, sőt szülés után felkeresem a házi orvosom cukorszűrés ügyben. Muszáj vigyáznom magamra mert felelős vagyok 2,5 kiskorúért és 1 nagykorúért. Ha meg a cukorbetegség van nekem leosztva akkor jobb ha hamar kiderül.
Mára ennyi, még lenne mit írnom de mindjárt koppan a fejem az asztalon, majd pótlom.

2010. november 15., hétfő

2010.11.15.

Kicsit el vagyok maradva de most igyekszem pótolni. Megdöglött az egerünk (nem a Leó hibája) és most csak a laptop egerét tudom használni, azt meg nem szeretem, béna vagyok vele és kijelölgetek olyanokat amit nem akartam.

Most kicsit magammal és a nyavajgással kezdem. A pocakom egyre jobban akadályoz a rutin feladatokban, a mosogatóhoz csak féloldalt tudok odaállni. Szerencsére ezt a problémám julis megoldja, nekem csak pár kézzel mosandó edény marad. A zoknihúzás komoly kihívás minden reggel. Valamint pár nap lelki felkészülést igényel a pedikűr és a hajmosás. A hajmosás különösen nehézkes mert a kádba behajolva szoktam végezni és ebben a pózban a pocak nagyon húz, amitől fáj a derekam. De ha beállok a kádba mire végzek a hadművelettel úszik az egész fürdőszoba. Cukor ügyben haladok, hétvégén zserbót sütöttem én csak a széléből haraptam egyet megkóstolni, a többit kis családom önfeláldozóan eltüntette. Ami nagyon nehéz az a LISZT. Tudom, hogy valamennyit ehetek napi szinten de azt nem, hogy mennyit. Holnap megyek megint a Klinikára, remélem tudok beszélni a dietetikussal, ha nem akkor magánnyomozásba kezdek. Nagyon hiányzik a kenyér, a tészta.

Miki hétvégén egyedül volt itthon, elkápráztatott minket néhány új ruhakölteménnyel.

Öltözzünk rétegesen Ádám rövidnacija és alsója van rajta.

Mire jó az edény fogó kesztyű?

Karib tenger kalóza, vagy a fürdőkádé? (zserbó evés után)

Este nagy hajvágást rendeztem, ez nálunk egyenlő az élve nyúzással. Miki már a kádba mászás közben ordítani kezdett, ez így is maradt a törölközésig. Akkor megállapította a tükörnél, hogy csinos lett az új frizurája. Utána mint egy elárvult veréb ücsörgött az apja ölében. Ádám nagy mellénnyel ugrott a kádba, hogy ő nem fog sírni, a harmadik csíkot húztam a nyíróval, mikor rázendített, innentől kezdve még a fejét is alig bírtam a megfelelő irányba tartani. Nála tényleg nem értem a visítás okát egy éves korától tavaly nyárig soha semmi baja nem volt. Szépen tartotta a fejét, 3 perc alatt kész volt a hadművelet. Ó régi szép idők!

Ádám taknyos és köhög, kapott egy hét beteg szabadit. Reggel amíg az ebédet készítettem szétkapták a lakást. Összeszedtem a csapatot, elmentünk az oviba, ma van az ebédbefizetés, utána boltba mentünk. Vásároltatok már két gyerekkel? Vittem listát (mindig viszek) így azt is vettem amit kellett. Miki ült a kocsiban vele nem volt sok gond, de Ádám végig mint akit felhúztak pattogot, cikázott. Szoktam látni, hogy a kicsi az ülésben a nagy a kosár részben ül de erre engem nem visz rá a lélek. Bocs de a gyerek átgyalogol mindenen nem ültetem oda ahová a kenyerem rakom. A bolt után még bementünk a cipőboltba Ádámnak bakancsért, ez a program tetszett neki, szeret vásárolni. Kettőt vittem felpróbálni, a másodikba beleszeretett. Itthon gyors ebédmelegítés és most már csönd van és béke. Lassan a magnézium is kezd hatni. Az utóbbi napokban alig és rövid időre keményedett a hasam, ez a mai program kicsit sok volt. Ha jól hallom kuglófom kisebb mazsolája fölébredt, kezdődik a délutános műszak.

2010. november 12., péntek

2010.11.12.

Ádám reggel fél 6-kor kelt, kiment pisilni és utána körözött a nappaliba. Próbáltam behívni, magam mellé de csak akkor reagált mikor felkeltem és bekísértem. A héten egyik reggel ezzel már próbálkoztam de akkor majdnem sírni kezdett. Visszament az ágyába, persze mire a létrához ért Miki is felébredt. De ma szép csöndben mellém feküdt, már nem aludtunk, fél óra múlva Miki is ébredezni kezdett de csak fél 7-kor keltünk föl.
Reggelinél csak hőemelkedést mértem, a kedve jó volt, oviba akart menni. Hosszas tépelődés után úgy döntöttem elviszem. Ma van a logopédia, múlt héten az őszi szünet miatt maradt el, jövő héten pénteken ovi szünet. Szóval hiányzás nélkül is pont elég rendszertelen a foglalkozás. Az ovi felé menet végig énekelt, ha napközben történik valami úgyis telefonálnak.

Reggel Ádám nagyon aranyos volt, olyat csinált amit még soha. Pakoltam julist, Miki az etetőszékben ücsörgött a reggeli romjai fölött, valamit dünnyögtek egymásnak. Ők nagyon értik egymás beszédét. Ádám odajön hozzám:
- É szeete Miki, adta neki puszi, meg is simogtam. (szeretem Mikit, adtam neki puszit, megsimogattam)
- Nagyon ügyes vagy, örülök, hogy szereted! - egészen meglepődtem.
Azt rendszeresen szokta mondani, hogy barátok Mikivel, ezt is mindig megdicsérem, jó ha a testvérek barátok is. De, hogy szereti ezt először mondta. Mi kezdettől fogva úgy vezettük be a kis tesó érkezését, hogy az új családtag fogja szeretni Ádámot. Így Ádám maradt a középpontban, ő lett az akit eggyel több ember szeret. Szerettem volna ha kicsi érkezését pozitív dologként éli meg. Most pedig bízom abban, hogy sikerült. Azóta sem mondogatjuk egyiknek sem, hogy "szeretned KELL a testvéred", ki az aki ilyen utasításra megszeret bárkit is? Ők nem mondogatják, sőt nyúzzák is egymást de jó testvérek, látszik rajtuk, szerintem a képen is.

Miki nagy zsivány ha eddig még nem mondtam volna elégszer. Ma jön hozzám mutatja az ujját:
- A kuha bepitte! (kutya becsípte - egy plüss kutyáról van szó)
Adok rá puszit, elviharzik, megfogja a kutyát és újra nyavajogni kezd, megint "bepitte".
Egy másik alkalommal az összes ujját végig kellett puszilnom mert nem tudta eldönteni, melyik is a sebesült. Kis potyás.
Ebéd előtt ücsörgött az ölemben, Hudini jól megrugdosta a hátát. Döbbenten néz rám és mutogat a hasamra.
- A kis tesód megrugdosott, érezted?
Tétova bólintás, próbálta földolgozni az élményt.

Már írtam, hogy Kisvakond pár hete igazi sztár nálunk (mennyire unom már) Ádám gyakran beköszön a vakondtúrásokba is:
- Szia vako, szia kihako!

Nyakunkon a karácsony, özönlenek a karácsonyi prospektusok. Az egyikben gyerek szobabiciklit láttam, kalória mérővel. Először megdöbbentem, aztán bejött a nagy ötlet, ez kell nekünk! Itt a megoldás a pihések korai kelésére. Veszünk kettőt, beállítjuk a nappaliba (más már nem fog beférni de a nemes cél érdekében meghozzuk ezt az áldozatot) és a korán kelő csibéket ráültetem, tekerhetnek akár Los Angeles-ig. Kapnak rá egy áramfejlesztőt és még spórolunk is. Valamint ha rajta ülnek, nincs kapcsolatuk a padlóval, csendmániás szomszédaimnak új hallgatózni való után kell nézniük. :-DDD

2010. november 11., csütörtök

2010.11.11.

Éjfél körül arra riadtam, hogy Ádám sír. Felpattantam az ágyból (szeretnék így emlékezni rá) és rohantam a másik szobába, útközben próbáltam magamhoz térni, még alig egy órája aludtam. Ádám ült az ágy közepén és visított. Szokás szerint nem volt magánál, kikísértem pisilni. Ilyenkor muszáj elkísérni egészen a fürdőig mert képes és letolt gatyában nem ül rá a bilire csak összepisil mindent. Természetesen az egész hadművelet közben visított. Ezt nem tudom mért csinálja, ha éjjel felébred az esetek többségében nincs magánál, érdemben kommunikálni nem lehet vele és visít mint akit nyúznak. Szerencsére Miki már nem ébred föl rá, remélem ha Hudini is velünk lesz ő is hamar hozzászokik.

Márton nap volt az oviba. A gyerekek lámpást és liba bábút készítettek, délután gyerekműsor volt a tornateremben. Utána lámpástul, libástul felvonultunk az ovi körül. Mikinek nagyon tetszett, Ádám már öltözés után haza akart jönni. De aztán a többiektől kedvet kapott. A kör után énekeltek az udvaron és megvendégeltek minket (liba)zsíros kenyérrel meleg teával. Ádám csak egy pohár teát kért és utána már tényleg nagyon haza akart jönni, így el is indultunk. Nagyon aranyos program volt, nekem tetszett.

Estére Ádám belázasodott, egy adag lázcsillapítóval ment aludni. Várom a reggelt. Ha nem lázas lehet elviszem oviba, pénteken van logopédia nem szeretem ha arról lemarad, legfeljebb ebéd után hazahozom.

2010. november 10., szerda

2010.11.10.

Miki ma egész nap akart valamit, főleg mindent, egymás után és gyorsan. Már fél hétkor egyszerre akart két tévét nézni, aztán a reggelinél:
- Kéek teáját, tejet, kéek még, menü foga mohni, akajok nézni vijám mekííí, kihakod ... - és ez így ment lényegében egész nap, csak levegőt vett néha. Ha valamit megkapott rögtön már más kellett. Most olyan jó a csönd!

Pár napja jelentősen csökkent a pocak keményedés, ennek szívből örülök. Cserébe napról, napra nehezebb. Ha tehetném naphosszat egy kényelmes fotelben félig fekvő pózban ücsörögnék. De nem tehetem az ilyesmi főleg az első babások kiváltsága. Nem is baj, a mozgás csökkenti a cukorszintem.
A mai mozgásadagom meg is volt. Elintéztük a nagy bevásárlást, itthon derült ki, hogy a csirkecomb messziről szaglik. Azzal a lendülettel fordultam is vissza. Az ügyintézés gyorsan ment, visszakaptam a pénzt, majd berohantam vettem helyette mellet. Azt is vettünk az első körben és annak semmi baja nem volt. Itthon felvágtam, bezacskóztam, már a mélyhűtőben pihen. Közben csináltam egy adag almás rózsát de most máshol vettem a leveles tésztát és erre a célra nem volt jó, a süti sem lett olyan jó, mint az első. Miki az egész folyamatot aktívan felügyelte, persze közben folyamatosan ő is almát, tésztát, lisztet akart, hol ebbe matatott bele, hol abba.

Leó hetek óta a tévé tetején tölti napjai nagy részét. Érthető, a hely valóban a macskák álma, meleg, a pihések ott nem érik el, viszont ő jól belátja az egész terepet. Talán az az egy hátránya van, hogy karikába tekeredve nem fér el és nagy szerencse, hogy csak ilyen kicsi hely van a következő szekrény előtt, különben még beleesne (folyna?) a lyukba :-DDD

2010. november 8., hétfő

2010.11.08.

Mért lepődöm meg újra és újra a pasik lassú felfogásán? Ma reggel készülünk oviba, mint egy éve minden hétköznap reggel, pihés fiaim 10 perc alatt fejenként tízszer (!) kérdezték meg:
- Hova megyünk?
- Megyü obiba? (oviba)
A 15-nél eluntam a válaszolgatást.

Mióta van ez a cukor diéta, folyamatosan ennék valamit, mindegy mit csak sok legyen. A teáról letettem, úgy ahogy van, cukor nélkül borzalmas íze van, inkább iszok vizet akkor tudom milyen ízre számítsak. Az édességek kerülése sem okoz akkora problémát mint hittem, az egész csak önfegyelem kérdése. De a kenyér és a fehér liszt az kemény dió. Megpróbálok keresni valami gabonafélét amivel kiválthatom, a hátralévő időben mégsem élhetek rizs, krumpli hús variációkon.
Valamint elkezdődött a vizesedés, még nem veszélyes de az ujjaim már kezdenek virsli formát ölteni. Előkotrom a csalánteát, először csak a dobozt nézegetem, majd ha már durvul a helyzet rászánom magam a fogyasztásra is. brrrrrrrrrrrr

2010. november 6., szombat

2010.11.06.

Uuuuuuuuuuuuuuuuutálom az óraátállítást és uuuuuuutálom a korán reggelt! Fogalmam sincs mivel tudnám elérni, hogy kuglófom kicsiny mazsolái legalább 7-ig aludjanak. Csütörtök este bár tök sötét volt lementünk a parkolóba motorozni. Nem szeretek itt motorozni, ez mégis csak egy parkoló, mindenki akkor ért haza a munkából a pihéseknek meg hiába mondogatom, hogy az út szélén tekerjen, a mondat végére már megint az út közepén rongyol. Mikit folyamatosan biztatni is kellett, mert három méterenként megállt és az apjáért nyavajgott. Apa pedig loholt Ádám után. Azért egy szűk órát eltöltöttünk ezzel. Nagyon bíztam benne, hogy kellően elfáradtak (én igen), a vacsora csúszása miatt a lefekvés is csúszott 20 percet, jogosan reménykedtem, hogy talán így alszanak majd reggel. De nem. Már 6 előtt pár perccel jött a kis csapat.
Tegnap délután szép idő volt, így elmentünk a szokásos évi temetőlátogatásra (nem szeretek a napján menni, akkor olyan sokan vannak). Nálunk ez nagy sétát jelent mert az ősök a temető négy sarkában vannak. Megmutattuk nekik a dédiket, adták apának a mécseseket, ez nagyon tetszett nekik. Ádám vetített valamit, hogy mikor kicsi volt a dédipapája börtönben volt. Próbáltam kérdezgetni ilyet kitől hallott, mert a dédipapák jóval Ádám születése előtt meghaltak és egyik sem volt börtönben. Ezt neki is elmondtam de ragaszkodott a saját verziójához és nem árulta el honnan szedte. Talán majd egyszer kiderül. De lehet szimplán élénk a gyerek fantáziája. :-) Utána még boltba is mentünk, a csibék gyalogoltak becsülettel. Ismét reménykedni kezdtem, hátha ma reggel alszanak. Aludtak, egészen fél 6-ig, éljen. :-( Kétségbeesett kísérletet tettem, bementem betakartam őket, mutattam, hogy még sötét van, éjjel van, aludni kell, majd kijöttem. Tudomásul vették komoly 3 percig, utána halk motozás, beszélgetés hallatszott és 6-kor már megint jöttek. Most mit csináljak velük? Kötözzem őket az ágyba? Csapjam le palacsinta sütővel? Este 8-kor van lámpaoltás ennél később nem vagyok hajlandó letenni őket, már csak azért sem mert este 7-kor alig látnak olyan álmosak.

Dicsekszem! Tegnap szépséges sütiket alkottam. Kedvemre való recept, mutatós, viszont egyszerű. Apának és Mikinek nagyon ízlett, Ádám közölte, hogy nem finom. Tény, legközelebb több cukrot teszek bele, a család nincs letiltva a cukorról csak én. Jó kislány voltam, a sütit csak elkészítettem és megkóstoltam (azért azt szabad), igen fel tudtam volna falni a fél tepsivel de nem tettem. Kapok egy piros pontot. Ha egy picit később sütöm el a gépet a képen pont rajta lenne egy kis sütit markoló mancs :-)))

A héten vettem észre, hogy gyaloglás közben húz a pocakom, nekem csak lépkedni kell utána. Ez nagyon kényelmes is tud lenni csak ne kelljen megállni és másokat kerülgetni. Ha nem a pocak lenne elől, amire alapból jobban vigyáz az ember lánya, akkor mint egy buldózer simán át tudnék gyalogolni bárkin, úgyis én vagyok túlerőben :-DDD

2010. november 4., csütörtök

2010.11.04.

Képzeljétek!!!!!!!!!!!!!! Ma reggel felkeléstől az oviig (nagyjából 1,5-2 óra) nem volt sem hiszti sem nyivákolás semmi. Szépen megreggeliztek, fogat mostak, Ádám felöltözött viszonylag kis noszogatással és eljutottunk az oviba. Hihetetlen volt! Csak az oviban tudatosult bennem, hogy emberemlékezet óta nem volt ilyen reggelem. Ádámot jól meg is dicsértem, olyan kis büszke volt magára, majd elment játszani. Ma reggel valami különösen izgi dolgot csináltak, a csoport nagy része az óvónéni körül nyüzsgött, Ádám is rögtön beállt. Én is szívesen maradtam volna, olyan klassz dolognak tűnt.

Már rég akartam mesélni de assssszem már említettem milyen szétszórt vagyok, szóval kb két hete azt álmodtam lányom született. Ébredés után az első gondolatom az volt, hogy ez csak vágyálom. DE! Mikit nagyon lánynak vártam, a vége felé kétszer is azt álmodtam fiam lesz, édes szívem üzent nekem. Valamint még egy tény: Hudini felfedezése előtt egy héttel azt álmodtam terhes vagyok, majd reggel megnyugodtam, álom volt. Egy héttel később kiderült az álom valóság. Szóval ő már egyszer jelezte nekem érkezését. Talán mégsem vágyálom volt. Azért még nem kezdek vad rózsaszín ruhagyűjtésbe.

Ma ultrahangon voltunk Hudini meg én, kettesben. Az orvosnak még vetkőzés előtt szóltam, hogy én nem akarom tudni a titkot. Tudomásul vette és a monitort sem fordította felém, smucig pedig minden másra kíváncsi lettem volna. Cserébe igen alaposan megnézett mindent, jól összekente az egész hasam (már igen nagy felületről van szó), baba paraméterei jók, a méhlepényem kicsit fedi a méhszájat. Ez nem olyan jó. Még változhat, a következő UH-n megint megnézik, ha vérzést tapasztalok azonnal futás a kórházba. Viszont ettől még lehet sima szülésem. Megkérdeztem, a feje lefelé van, engem ez érdekelt a legjobban, igaz több mint egy hónapja rugdossa a bordáim, pont ott ahol a bátyjai is kalimpáltak. De azért jó volt a megerősítés, nagyon bízom benne, hogy már ebben a pozícióban marad a méhlepény sem zavar be és egy gyors, sima szülésünk lesz. A fiúk olyan ügyesek voltak, remélem ő sem akar semmit extrázni.

Miki tegnap felfedezte az asztal alá rejtett éjjeliszekrényt. Ki is rámolta. Talált benne néhány régi játékot, ezeknek újként örült, meg egy adag leselejtezett bankszámlakivonatot. Először nagy gonddal beterítette vele a nappalit, majd a rumli közepén olvasgatni kezdett. Mindezt roppant komoly arccal.

2010. november 3., szerda

2010.11.03.

Tegnap újabb vérvételen voltam cukor ügyben, tele van a hócipőm az egésszel! Nekem azt mondták 9-re kell menni, előtte reggelizzek, ott vért vesznek, majd két óra múlva megint vért vesznek. Majd a fődoki megnézi, megmondja a tutit, meg diétát is kapok. Ehhez képest odamentem 9-re de korábban kellett volna mennem, az sem volt mindegy mit reggelizek, persze, hogy a tojást nem lett volna szabad, csak egy vérvétel van (ezt nem bántam) de az eredményt meg kell várni, ami délben lesz kész. A legszebb az egészben, hogy az ottani kolléganő szerint nem is magas a cukrom nem is kellett volna odamennem!!! Azért ha már ott vagyok, kaptam kémcsövet, vámpírnéni nem volt ügyes már estére bezöldült a karom. Délre visszaslattyogtam az eredményért, ami a doki szerint teljesen jó lett, de azért menjek vissza két hét múlva akkor megint eljátszuk ugyanezt. Diétát nem kaptam csak egy marék papírt a GI diétáról talán két hét múlva ott lesz a dietetikus aki kicsit személyre szabja nekem ezt az egészet. Még soha nem fogyókúráztam, cukor beteg sem voltam tehát hiába olvasgatom ezeket nem sokkal vagyok okosabb. Valamint mivel a cukor eredményem teljesen jó, nem is értem minek kéne magam ezzel gyötörni? A doki bácsinak azért megígértem, hogy jó kislány leszek és betartom a diétát :-DDD Annyit valóban megteszek, hogy a teámat fele cukorral iszom és a sütiket főleg csak gyártom. A többit meglátom két hét múlva. Igazából abban bízom, hogy az az eredményem is jó lesz, rájönnek, hogy nem vagyok cukros és békén hagynak.

Történt valami jó is tegnap, hazafelé elkaptam az egyik teszt buszt így spóroltam egy buszjegyet :-)))

Talán említettem már (egyszer-százszor) uuuuuuuuuuuuuuuuutálom az óraátállítást!!!!! Olyan nagyon hosszú így egy délután, a fiúk ráadásul már egy órával korábban fáradtak, nyűgösek, mennének aludni. Továbbra is fél nyolckor kezdjük a vacsora-fürdés-alvás programot, általában 8 után nem sokkal már alszanak is de reggel 6-6.15-kor ébrednek. Nagyon kíváncsi lennék mégis, hogy a manóban spórolunk energiát ha este egy órával tovább égetjük a villanyt? Valamint reggel is még max 2 hét és megint sötét lesz 7-ig.

2010. november 1., hétfő

2010.11.01.

Mikor fognak nyivákolás nélkül együtt játszani? Nyáron már, ha csak percekre is, de ment a dolog. Azóta a helyzet folyamatosan romlik. Mindegy milyen játék, az is mindegy mennyi, nem számít ott ülök velük vagy sem. Egész nap megy a nyivákolás. Rendszerint egymás kezéből szedik ki a játékot, hol felváltva visítanak, hol együtt. Ha véletlenül sikerül külön-külön játszaniuk a szoba két sarkába akkor az egyiknek eszébe jut, hogy milyen csuda izgi eldobni ami a kezébe van erre a másik is beszáll és már megint a nyivákolásnál tartunk, mert a dobálózásért büntetés jár (szépen kéréssel kezdek de nagyjából annyi értelme van mint a falhoz beszélni). Ádám időnként próbálkozik Mikivel játszani, úgy ahogy az oviban szokott de Miki még abban nem partner. Nekem meg egyszerűen elfogyott az ötletem mi az amivel le lehetne őket kötni. Amúgy is baromi nehéz reggel 6-tól este fél 8-ig átlagosan 10 percenként kitalálni valami csuda izgit. Főleg úgy, hogy ami tegnap érdekes volt mondjuk 20 percig az ma max 2 percig érdekes és utána tragédiába fullad. Csak akkor van egy kis nyugi amikor Miki alszik, Ádám ilyenkor mint akit kicseréltek 1,5-2 órát játszik egyedül. Az is nyerő szokott lenni ha bemegy a szobába magára csukja az ajtót és játszik, közben Miki a nappaliban szintén remekül elszórakozik egyedül. De mégsem különíthetem el őket mindig. A játszótéren sem lehetünk egész nap, pedig ott is tök jól elvannak. És nem sokára hárman lesznek, jaj.

Pár napja folyamatosan ennék, nincs semmi konkrét csak finom legyen, ne nekem kelljen elkészíteni és ne kelljen evés közben fölugrálni, repetát adni, leszórt kanalat visszaadni és hasonlók. Érdekes most nincsenek olyan konkrét kedvenceim mint a fiúkkal. Nyáron szívesen ettem a dinnyét, barackot és a főtt kukoricát de ahogy vége lett a szezonnak el is múlt.